Alice in Wonderland?

Мона изпраща сина си Киуи до близкия супермаркет (магазина на чичо Рон) да купи неща от първа необходимост, но... Киуи се оказва на пътя на Гълъбите в неподходящ момент... Те току-що са нападнали магазина на чичо Рон и на излизане връхлитат върху Киуи още преди той да е влязъл, събарят го и разпиляват всичките му монетки, които се разпръскват между трите нива (600 монетки общо, по 200 във всяко ниво). Гълъбите са ‘подставили’ свои менте продукти в магазина на чичо Рон, които уж по нищо не се отличават от истинските, но... зоркото око на Киуи ще забележи, че някои от символите на опаковките май не са както трябва. Киуи ще трябва да разпознае ментаците от оригиналите, да купи ‘добрите’ продукти и да помогне на чичо Рон да си прочисти магазина от ‘лошите’...
Не, това не е шега... и не, не съм взимала странни хапченца снощи. Просто ми предложиха да напиша сценарий за една игра, която да образова малките дечица как да пазаруват и как да разпознават символите по опаковките на продуктите. Е, как да откажеш такова предложение!?

Ето моят отговор, от начало до край (дългичък е, признавам; ако ти омръзне чети по диагонала и гледай картинките:)


"Приключенията на Киуи епизод 1: Войната на Гълъбите"

Обща категоризация на играта
Двуизмерна платформена игра тип ‘Супер Марио’ или ‘Соник’ с движение настрани с елементи за събиране и подреждане и задачи, свързани с идентификацията на определени графични елементи. Насочена към по-младата аудитория: деца между 5- и 10-годишна възраст

Персонажи:

ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ
Киуи е малко момче, облечено в симпатичен, леко комичен костюм на животно; цветовете на костюма може да препращат към европейското или българското знаме. Киуи е сладък, но отракан, енергичен, умен, обича природата и се грижи за нея по своя си детски начин.

КОМПЮТЪРНО КОНТРОЛИРАНИ ПЕРСОНАЖИ (NPCs):
Моко – малко момиче, въображаема приятелка на Киуи, която участва във всички негови приключения и му помага. Тя е разказвач; обявява и при нужда обяснява елементите в нивата (предметите за събиране, неприятелите); на checkpoints ‘образова’ Киуи за правата му като потребител, какво да търси на опаковките, за какво да внимава; дава съвети и за самите нива.
Мона – майката на Киуи, млада, атлетична, динамична, независима и преуспяваща... но в живота й май няма много време за Киуи
Хайку – бащата на Киуи, много готин тип, той е последният, за който може да се каже ‘здраво стъпил на земята’; но знае неща, за които никой не говори и си има причини да бъде какъвто е. Той много обича Киуи, вярва му, приема го насериозно и винаги изслушва с интерес абсолютно невероятните истории за приключенията на сина си.
чичо Рон – мъдър и достолепен старец, който знае много и говори малко, обикновено в стил Йода; собственик на магазина

НЕПРИЯТЕЛИ
Бандата на Гълъбите – гангстери, които между другото се занимават и с търговия на долнопробни, менте продукти. Планът им е да залеят пазара с боклуците си и нищо неподозиращите хора, след като ги опитат, да станат слаби и зависими и да се превърнат в техни ‘роби’. Шефовете на бандата са хора, облечени в костюми на гълъби, а техните протежета са: плъхове, жаби, бодливи риби-балон, отровни пеперуди. Животните са обичайните врагове, с които Киуи ще се бори във всички нива, а с босовете ще се среща само в ключови моменти.

Историята накратко
Мона изпраща сина си Киуи до близкия супермаркет (магазина на чичо Рон) да купи неща от първа необходимост, но ... Киуи се оказва на пътя на Гълъбите в неподходящ момент... Те току-що са нападнали магазина на чичо Рон и на излизане връхлитат върху Киуи още преди той да е влязъл, събарят го и разпиляват всичките му монетки, които се разпръскват между трите нива (600 монетки общо, по 200 във всяко ниво).
Гълъбите са ‘подставили’ свои менте продукти в магазина на чичо Рон, които уж по нищо не се отличават от истинските, но... зоркото око на Киуи ще забележи, че някои от символите на опаковките май не са както трябва. Киуи ще трябва да разпознае ментаците от оригиналите, да купи ‘добрите’ продукти и да помогне на чичо Рон да си прочисти магазина от ‘лошите’.

За да се справи с мисията си, Киуи трябва:
- да победи бандата на Гълъбите (всичките, до един!)
- да намери елементите от древните символи - единствените, които отличават един оригинален продукт от едно менте (във всяко ниво има по 2 символа, а всеки символ е разпилян на 3 парчета). Киуи ще може да стигне края на нивото и без да е събрал всички елементи, но това ще затрудни задачата му при избора на продуктите.
- да си събере монетките – по 200 във всяко ниво (не е задължително да има всички монети, за да завърши, но ако го направи, получава специален бонус... а и кой не обича да събира парички?)
- в края на нивото, като стигне при чичо Рон, да избере истинските продукти за определено време
- да помогне на чичо Рон да прочисти магазина си и така да спечели уважението му и... доживотното право на безплатни бонбони!!!! (диетични, нискокалорични, със 100% натурални съставки, които самият чичо Рон е приготвил по стара семейна рецепта отпреди 5 поколения!)

Механизъм на играта:
- играещият ще контролира 1 персонаж – Киуи – и ще може да скача и да изстрелва бобови зърна с прашката си
- неприятелите се побеждават или като скочиш на главите им, или като ги застреляш с прашката
- затворените врати се отварят с ключове, които трябва да намериш някъде из нивото, или с механизми в близост до вратите.
- за да стигне края на нивото, играещият трябва да събере елементите от древните символи (по 3 за всеки символ) и да се справи с предизвикателството ( открий верните продукти)
- всяко ниво завършва с проста задача, в която играещият трябва да избере верните продукти за определено време

Кога играта се прекратява (GAME OVER):
- ако играещият загуби целия си живот (3 сърца/звездички)
- ако бъде победен от неприятел
- ако времето му изтече (за минаването на всяко ниво играещият има максимум 10 минути)
- ако 3 пъти подред избере грешен продукт
- ако попадне в дупка, набучи се на шипове или подобно препятствие

Предмети за събиране във всяко ниво
- произволен брой ябълки (запълват едно сърце от живота на Киуи)
- произволен брой банани (запълват целия живот)
- произволен брой ананаси (запълват две сърца)
- произволен брой череши (запълват едно сърце)
- 200 монетки
- 3 парчета от древен артефакт # 1
- 3 парчета от древен артефакт # 2
- скрити бонус точки
- ключ

Точкова система:
- 1 ябълка – 50 точки
- 1 банан – 300 точки
- 1 ананас – 150 точки
- 1 череша – 50 точки
- 1 монетка – 10 точки
- 1 парче от артефакт – 500 точки
- 1 скрити бонус точки – 1000 точки
- 1 неприятел шеф на гълъбите – 300 точки
- 1 неприятел плъх – 50 точки
- 1 неприятел риба-балон – 100 точки
- 1 неприятел жаба – 150 точки
- 1 неприятел пеперуда – 150 точки

Нива
Първо ниво “Паркът на Гълъбите”
Паркчето пред супермаркета: дървета, пейки, птици, пясъчник, камионче за събиране на боклук, пружини, които те изстрелват нависоко. Във фона се вижда известна софийска забележителност. Преобладаващ цвят: зелено.

Второ ниво "Плодова фиеста"
Секцията за плодове, зеленчуци и консерви в магазина. Екзотични мотиви като лиани и лозници се смесват с футуристични рафтове, щайги, контейнери. Преобладаващ цвят: синьо-бяло..

Трето ниво "Бутони и неони"
Отделът за електроника в магазина. Пълно е с всевъзможни футуристични джаджи, камери, в които се оглеждаш, лъскави металически повърхности, мигащи лампички. Преобладаващ цвят: психеделични комбинации от ярки цветове

Сценариий и развитие на играта
1. стартов екран с лого и графични елементи от играта
2. лого на фирмата; лого, легален текст и съответни графични елементи на спонсорите
3. кратко интро (представяне на играта)
4. заглавен екран (старт бутон)

"Приключенията на Киуи епизод 1: Войната на Гълъбите"
4.1 нова игра
4.2 зареди игра
4.3. настройки
4.4 рекорди
5.(нова игра) Кратко интро с цветни илюстрации и по една фраза на илюстрация (стил комикс) представя историята, описана по-горе (вж. ‘Историята накратко’). Разказът се води от името на Моко.
6. карта на първо ниво ‘Паркът на гълъбите’ (служи за общо ориентиране, без интеракция)
7. сцена: Моко и Киуи в паркчето пред магазина точно след атаката на Гълъбите. По земята се виждат разпилени монети.
Моко към Киуи: Хайде споко! Да идем в друг магазин. Нали знаеш първо правило на потребителя:: ‘Купуваш каквото поискаш, където поискаш.’
Киуи: Не, не, чичо Рон ми е приятел. Оставаме тук да помогнем!
8. Започва първо ниво. Киуи напредва през нивото, събира монетки, плодове, побеждава неприятели... и в момента, в който събере 3-те парчета от първия древен символ...
9. сцена: появява се вече сглобеният символ с име и обяснение от Моко:
годност след отваряне (РАО)
Моко: Това не ти ли прилича на кутийките с кремове на майка ти?
Значи, че...
Продуктът има годност над 30 месеца. Вместо да пишат до кога трае, те ти казват колко време след отваряне можеш да го ползваш. Цифрите в кутийката са месеците трайност – 6, 12 или 24.
Ще я срещнеш на...
Всякаква козметика - шампоани, пасти за зъби, кремове, лосиони

Нивото продължава до сглобяване на следващия древен символ...
10. сцена: появява се сглобеният символ с име и обяснение от Моко:
Resin identification code
Моко: А-ха! Втори символ! Става интересно!
Значи, че... Стрелките значат рециклиране. Мда... не всички пластмаси стават за рециклиране. За това са цифрите в триъгълника и буквите под него - като кодови имена на различните пластмаси.
Ще я срещнеш на... всички продукти с пластмасови опаковки, като козметика и почистващи препарати, но също и любимите ти солети, и киселото мляко, и бонбонките...
Киуи продължава до края на нивото, където го очаква първото сериозно предизвикателство:
11. загадка първо ниво ‘открий верните продукти’
Киуи трябва да избере между няколко опаковки на прахове за пране и пасти за зъби. Има само по един верен продукт от двата вида, и всеки продукт трябва да има и двата символа, сглобени.в това ниво (Resin identification code и РАО). Ментетата или няма да имат някой от тях, или символът ще бъде изкривена весия на истинския.
12. Сцена: чичо Рон подава торбичка с покупките на Киуи
чичо Рон: Синко, стоките вземи и със здраве си иди. Ако нещо не е в ред, тук при мене ги върни - правилото тъй гласи!
Моко: Май говори за второ правило на потребителя... аз пък ще ти кажа, че правилото важи даже и да пазаруваш по интернет или телефон... не че някога ще си купя паста за зъби по телефона...:)
13. екран с точките за първо ниво

14. карта на второ ниво "Плодова фиеста"
15. сцена: Киуи и Моко в супермаркета, пред секцията с плодове, зеленчуци, сокове и консерви
Моко: Е, добре, отървахме чичо Рон от няколко ментета... и научихме полезни неща. Ти знаеше ли, че вече е забранено да си тестваш козметиката върху животни?
Киуи: Ха ха, това го кажи на майка ми!
Моко: Ами изискванията на етикета? ‘име и адрес на производител, съставки, предназначение, предпазни мерки при употреба, срок на годност...’ свят да ти се завие от информация, но сигурно понякога помага
16. започва второ ниво.
Играта се развива като в първо ниво – събиране на елементи, битки с неприятели; когато събереш три парчета от символ:
17. сцена: появява се третият сглобен символ с име и обяснение от Моко:
Зелената точка
Моко: Я! Любимата ни зелена точка. Не знам точно кой и кога я е измислил, но има нещо много зен в нея, а?
Значи, че... опаковката е подходяща за рециклиране и който я е произвел, трябва да си я прибере обратно.
Ще я срещнеш на... почти всички масови продукти (храни, напитки, козметика, препарати). Това ме подсеща за разделното събиране на боклука, но то си е друга тема...

Нивото продължава до сглобяване на четвъртия древен символ...
18. сцена: появява се сглобеният символ с име и обяснение от Моко:
e-mark
Моко: Е като ‘Европа’ или Е като ‘Енергия’? Хм...
Значи, че:
Продуктът е пакетиран по стандартите за тегло на ЕС. Знакът е част от обозначението за грамаж, а размерът на буквата зависи от грамажа.
Ще го срещнеш на:
Опаковките на всички храни, преди цифрите за грамажа, а след тях трябва да има мерна единица за тегло: килограм (kg), грам (g), литър (L), милилитър (ml), течна унция (fl oz).

Киуи продължава до края на нивото, където го очаква второто сериозно предизвикателство:
19. загадка второ ниво ‘открий верните продукти’
Киуи трябва да избере между няколко опаковки на натурални сокове и детски зърнени храни. Има само по един верен продукт от двата вида, и всеки продукт трябва да има и двата символа, сглобени в това ниво (Зелената точка и e-mark). Ментетата или няма да имат някой от тях, или символът ще бъде изкривена весия на истинския.
12. Сцена: чичо Рон се хванал за главата пред купчина детски храни менте
чичо Рон: Тия Гълъби срам нямат! Бебето си кой ще си храни с техните боклуци! Тук не пише нито за каква възраст е храната, нито колко енергия ти дава...
Моко: Киуи, колко беше голям брат ти? Ако няма 4 месеца, тези храни хич не са за него.
Киуи: Ха ха, малко си назад със сметките - скоро ще направи годинка
20. екран с точките за второ ниво

21. карта на трето ниво "Бутони и неони"
22. Киуи и Моко пред щанда за електроника, заслепени от блясъка на безброй ярки светлини
Моко: Пфу, още една порция ментета вече са в историята! Забеляза ли, някои дори нямаха цени... а пък други с по две - със и без ДДС :) Тия Гълъби са пълни аматъори!

Играта се развива като в предишните две нива – събиране на елементи, битки с неприятели; когато сглоби петия древен символ...
23. сцена: появява се сглобеният символ с име и обяснение от Моко:
Знакът CE
Моко: Ей това се казва символ: всеки може да го прочете, но кой ще го разбере?:)
Значи, че:
Продуктът отговаря на всички изисквания на ЕС за своята си категория продукти.
Ще го срещнеш на:
Електроуреди и електрически крушки; играчки

Играта продължава до сглобяване на последния символ
24. сцена: появява се и последният символ с име и обяснение от Моко:
Eco-label
Моко: Ха! Някой обича цветята също като мен!
Значи, че:
Продукти, които са заслужили да носят този знак, вредят на природата по-малко от други продукти от същия вид.
Ще го срещнеш на:
Електроуреди и електрически крушки, компютри и телевизори, почистващи препарати, хартия, бои

Киуи продължава до края на нивото, където го очаква третото сериозно предизвикателство:
25. загадка трето ниво ‘открий верните продукти’
Киуи трябва да избере между няколко варианта на електрически крушки и детски играчки. Има само по един верен продукт от двата вида, и всеки продукт трябва да има и двата символа, сглобени.в това ниво (знакът CE и Eco-label). Ментетата или няма да имат някой от тях, или символът ще бъде изкривена весия на истинския.
чичо Рон: Киуи, жив и здрав бъди и помни: всички трябва да знаем какво се случва с храната ни - от началото във фермата до финала на трапезата!
Моко: Мда... добре е да знаеш с какво са хранили колбасите ти преди да станат колбаси... и дали не са ги модифицирали генно или просто с някой и друг химикал
26. екран с точките за трето ниво

27. сцена: Киуи и Моко вече са навън, Киуи носи пълна торба с покупки. През вратата на магазина чичо Рон им маха да се върнат.

Финал А (ако си минал нивата без да събереш всичко)

чичо Рон: Благодаря ти, Киуи! Игра добре и ми помогна да се отърва от ментетата! Но нещо ми подсказва, че из рафтовете на моя магазин все още има неразкрити съкровища. Ако имаш време или желание за приключения – намини пак!

Финал Б (ако си събрал всичко на 100%)

чичо Рон: Момче, от теб ще излезе джедай! Игра страхотно и спаси магазина ми от позора на ментетата! Затова до края на живота си ще можеш да си хапваш безплатно бонбони до насита при мен.
Моко: Ако ти останат зъби хе хе!
чичо Рон: О, моите бонбони са екологични, диетични, нискокалорични, направо фантастични... по рецепта на прапрадядо ми когато той е бил момче като теб!
28. финал на играта, кредити, надписи
29. таблица на рекордите

(client: EU commission in Bulgaria // educational material // media: video game)

0 comments:

Публикуване на коментар