Моят дом е... в Интернет

Спомняте ли си дома на Брус Уилис от “Петият елемент”? Там всеки уред притежаваше разум и не само знаеше кога какво трябва да свърши, но дори подсещаше стопанина си за дневната му програма. Смела фантастика, ще заявите, и ще се успокоите – това няма да се случи по наше време. И все пак… В центъра на Милано вече има къща с двоен адрес - на площад Диаз и в Интернет...


Прищявка на ексцентричен собственик, кoйто е публикувал адреса си в световното уеб пространство?
Е, добре, време е да разкрием загaдката. Става дума за новаторски експеримент, който прави първата крачка към дома на бъдещето – такъв, какъвто ни го представя научната фантастика. Всеки от елементите в тази уникална къща – от домакинските електроуреди през охранителната система до осветлението – е свързан с останалите посредством собствен “интелект” и интегриран в обща мрежа, която пък е в 24-часова връзка с Интернет. Нещо повече, самата къща е всъщност уеб-среда, нещо като миниатюрна мрежа в Мрежата.
Идеята на създателите е възможностите на световната мрежа да се приложат в ежедневния живот, за да ни облекчат максимално в поддържането на домакинството и да осигурят повече свободно време в и без това претрупаното ни ежедневие.

Кои са “родителите”?
Партньори в този изцяло италиански проект са шест компании, всяка от тях лидер в своята област.

Merloni Elettrodomestici е първата компания, която предложи на пазара цифрови уреди с дистанционно управление - новото поколение уреди Ariston Digital, снабдени с протокола Wr@p, който позволява преноса на информация между отделните уреди по електрическата мрежа, както и управлението им по мобилен телефон или Интернет. Хладилникът, печката, пералнята и съдомиялната в дигиталния дом на площад Диаз са именно такива. Диригент на домашната симфония е друга умна машинка – кухненският монитор Leon@rdo. Той разпределя домакинската работа за деня между отделните уреди, грижи се за икономията на ток и вода, пазарува и събира полезна информация в Интернет – рецепти на известни ресторанти, нови програми за пране или готвене…

Домът “оживява” благодарение на Cisco Systems – световен лидер в областта на мрежовите решения. Компанията доказва, че достъпът до Интернет е възможен не само през компютъра и телефона, и превръща цялата къща в интерактивна и интелигентна среда, която може да отговаря на желанията и да се адаптира към нуждите на собствениците си.

Bticino инсталира кабелната мрежа и оборудва дома със системи за автоматизиран контрол на електричеството и осветлението, системи за сигурност с вграден видео контрол и интерком. Всяка дейност - от запалването на лампите в хола до включването на алармената система - може да бъде контролирана по Интернет.

Fastweb, италианският лидер в телекомуникациите, предлага интегрирани решения не само за компании, но и за отделните домакинства. С помощта на IP технологиите Fastweb е създала новаторска система за пренос на глас, картина и данни, както и достъп до Интернет. Много домове в централната част на Милано вече се ползват от услугите на компанията, която им осигурява до 200 пъти по-бърза връзка в сравнение с традиционния трансфер по модем.

Архитектурата и обзавеждането е дело на две дизайнерски студия - Studio&Partners и Progetto CMR. Те са създали за дигиталния дом физиономия, която отговаря на авангардната му същност, без да го превръщат в студена технократска среда. Технологиите в домашна среда не трябва да се натрапват – по-скоро да усещаме, отколкото да виждаме присъствието им.
Самата сграда се намира в центъра на Милано, на две крачки от известната катедрала Дуомо и е предоставена от Milano Centrale, клон на Pirelli Group, занимаващ се с недвижими имоти.

Как действа Интернет домът?
Заминавате на почивка и по пътя се сещате, че сте забравили да изгасите лампата в банята… Вместо да се връщате или да се притеснявате през цялото време, трябва просто да си осигурите достъп до Интернет. Оттам подавате команда към системата за контрол на осветлението в дома си и лампата вече е изключена. Или пък научавате, че времето се разваля, а щорите не са спуснати. Отново една команда по Интернет е достатъчна, за да предотвратите неприятностите. Ползата се усеща и в по-обикновени ситуации. Например, денят ви е пълен с ангажименти и срещи, време за пазар няма. Свързвате се с кухненският монитор Leon@rdo и му заръчвате да напълни хладилника с необходимите продукти. Той се свързва по Интернет с най-близкия магазин и в удобно за вас време продуктите се доставят в дома ви. Можете да си позволите и някои “глезотии”. Ако някой от близките ви е вкъщи и трябва да му предадете нещо спешно или просто искате да се видите, влизате вкъщи през Интернет и осъществявате видеоконферентна връзка.
В много случаи въобще не се налага намеса от ваша страна. Осветлението в различните части на къщата автоматично се наглася според моментa от денонощието и силата на дневната светлина. Сутрин или при слънчево време светлината е съвсем мека, приглушена; вечер, в помещенията без прозорци или в работния кът – ярка и силна. Домът следи сам и за функционирането на всички инсталации – електрическа, газова, водопроводна. Ако се получи изтичане на газ, системата за контрол автоматично изключва газовата инсталация в цялата къща, изпраща ви предупреждение на мобилния телефон, свързва се със сервизния център и докладва: “В кухнята има изтичане на газ. Проблемът идва от фурната. Моля, свържете се със собственика на телефон…“. По същия начин ще действа системата за контрол на водата ако маркучът на пералнята се спука или съдомиялната прелее. И в двата случая единственото, за което трябва да се погрижите, е да бъдете у дома, когато техниците дойдат да отстранят повредата.

Бъдещето…
В света са създадени още 4 подобни къщи (в САЩ, Швеция, Япония и Швейцария), но италианската е първата, предвидена за живеене (останалите можете просто да посетите и разгледате като туристическа атракция). От 1 март тази година Интернет домът на площад Диаз вече ще си има обитатели – срещу скромната за нечии възможности сума от 3000 долара на месец апартаментът се предлага под наем на нетърпеливите, които искат първи да заживеят в света на бъдещето. Кой знае, може би някой ден ще има такива къщи и в България…


(client: Merloni Elettrodomestici// brand: Nethome // media: press article)

0 comments:

Публикуване на коментар